Przepis i sposób przygotowania na: Miodowe ciasto z orzechami
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Okrągłą tortownice o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Do dużego rondelka przekładamy miód, cukier i masło. Dodajemy łyżkę wody i podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą i połączą. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i solą. Syrop z miodu, cukru i masła studzimy i dodajemy jaja – ucieramy.
Na koniec dodajemy mąkę i posiekane orzechy. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 40-45 minut.
Przygotowanie lukru:
Cukier puder łączymy z miodem i stopniowo dodajemy ciepłą wodę, mieszamy aż otrzymamy jednolity lukier.
Na jeszcze ciepłe ciasto wylewamy lukier, możemy udekorować orzechami włoskimi lub cukrowymi posypkami.
Jak lukier zastygnie zdejmujemy obręcz.
Smacznego!