Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

miodowe ciasto z malinami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

jajko 1 szt
mąka tortowa 350 g
cukier 2 łyżki
margaryna 0,5 kostki
miód płynny 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

masa malinowa

maliny świeże 4 szklanki
galaretka różowa 2 szt
gorąca woda 1,5 szkl

masa

śmietana 30% 400 ml
cukier puder 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

ponadto

płatki migdałowe 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: miodowe ciasto z malinami

Przygotowujemy ciasto. Z podanych składników wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut. To samo robimy z drugą częścią. Odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy masę malinową. Galaretki rozpuszczamy we wrzatku. Dodajemy maliny. Odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy masę śmietankową. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wrzątku. Po wystudzeniu wlewamy do śmietanki cały czas miksując.
Na jedną część ciasta nakładamy śmietanę kremówkę. Następnie dajemy tężejącą masę malinową. Odstawiamy do lodówki aż masa całkowicie stężeje. Następnie nakładamy kolejną część masy śmietanowej (tak aby zostały około 2 łyżki). Na to nakładamy drugą część ciasta. Ostatnią część masy śmietanowej nakładamy na wierzch. Całość posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 14.07.2016 15:35
dla mnie pycha
Krystyna32 14.07.2016 08:07
apetyczne ciasto
Łukasz15 13.07.2016 22:40
Pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak