Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miód z mniszka lekarskiego

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mniszek lekarski 500 sztuk
woda 1 litr
cytryna 2 szt
cukier 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Miód z mniszka lekarskiego

Kwiaty umyć, odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie przełożyć do garnka, zalać litrem wody, dodać jedną cytrynę obraną ze skórki i pokrojoną w plasterki. Gotować około 20 minut na małym ogniu. Garnek szczelnie zamknąć i odstawić na 12 godzin.

Następnie odcedzić kwiaty. Do wywaru dodać cukier oraz sok wyciśnięty z drugiej cytryny. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny. Gorący miód rozlać do słoiczków i szczelnie zakręcić. Odstawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 03.08.2014 13:01
I nie trzeba mieć pszczół ani pasieki,by mieć taki miodek,też go robię co roku:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak