Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MINTAJ W ZIOŁOWYM CIEŚCIE

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Smażony mintaj w ziołowym, delikatnym i bardzo aromatycznym cieście. 

Składniki:

filety z mintaja 500 gramów
Ciasto:
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 1 szklanka
natka pietruszki 1/4 pęczka
koperek 1/4 pęczka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
olej do smażenia
mleko 1/2 szklanki

Porada

Możemy użyć każdej ryby. Znakomicie smakuje z młodymi ziemniakami lub z frytkami . Można polać sosem cytrynowym lub po prostu skropić sokiem z cytryny.

Przepis i sposób przygotowania na: MINTAJ W ZIOŁOWYM CIEŚCIE

Kroki postępowania

1

Mleko wlewamy do miski, wbijamy jajko.

Krok 1 - MINTAJ W ZIOŁOWYM CIEŚCIE foto
2

Wsypujemy mąkę.

Krok 2 - MINTAJ W ZIOŁOWYM CIEŚCIE foto
3

Mieszamy rózgą.

Krok 3 - MINTAJ W ZIOŁOWYM CIEŚCIE foto
4

Zieleninę płuczemy, otrząsamy z wody, siekamy, dodajemy do ciasta.

Krok 4 - MINTAJ W ZIOŁOWYM CIEŚCIE foto
5

Dokładnie mieszamy.

Krok 5 - MINTAJ W ZIOŁOWYM CIEŚCIE foto
6

Do ciasta wsypujemy pieprz, solimy do smaku.

Krok 6 - MINTAJ W ZIOŁOWYM CIEŚCIE foto
7

Filety kroimy na mniejsze kawałki, panierujemy w cieście.

Krok 7 - MINTAJ W ZIOŁOWYM CIEŚCIE foto
8

Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, ze sporą ilością dobrze rozgrzanego oleju.

Krok 8 - MINTAJ W ZIOŁOWYM CIEŚCIE foto
9

Odsączamy na ręczniku papierowym.

Krok 9 - MINTAJ W ZIOŁOWYM CIEŚCIE foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

radex995 13.07.2014 15:01
Pyszna ryba!
gibli 10.07.2014 18:18
bardzo fajny przepis)
Malinka 09.07.2014 20:03
Taka rybka z pewnością bardzo smakuje :)
Anna133 09.07.2014 18:30
bardzo fajne, jeszce takiego nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak