Przepis i sposób przygotowania na: Minitorcik
Biszkopt.
Rozbijam jajka (najlepiej wyjąć je wcześniej, by miały temp. pokojową), dzieląc je na białka i żółtka. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaję stopniowo połowę z odmierzonego cukru –wsypując go, cały czas miksuję. Ubijam tak długo, aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna. W osobnej misce do żółtek wsypuję resztę cukru. Dodaję pianę z białek i delikatnie łączę obie masy –najlepiej łyżką lub szpatułką, mieszając od dna ku górze. Od szklanki mąki odejmuje 2 łyżki mąki i zastępuje je 2 łyżkami kakao.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewam przez sitko na ubite jajka i delikatnie mieszam –szpatułką lub łyżką, a od biedy mikserem na najniższych obrotach. Ciasto delikatnie przelewam do przygotowanej blachy, wstawiam do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piekę przez jakieś 30 minut.
Masa.
Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan fixy oraz pod koniec cukier puder do smaku.
Galaretkę kroimy w kostkę i mieszamy delikatnie ze śmietaną. Masę wykładamy na wystudzony biszkopt. Całość polecam osypać startą gorzką czekoladą. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, np. na noc.