Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini tarty z wątróbką i puree groszkowo-marchewkowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

wątróbka drobiowa 400 g
Przyprawa do mięs Prymat
cebula biała 2 szt
Mieszanka: marchewka z groszkiem 250 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
woda 150 ml

Tarta

mąka pszenna 200 g
masło 100 g
jajko 1 szt
sól 0,5 łyżeczki

Puree groszkowo-marchewkowe

Mieszanka: marchewka z groszkiem 200 g
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Mini tarty z wątróbką i puree groszkowo-marchewkowym

Kroki postępowania

1
Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy.
Krok 1 - Mini tarty z wątróbką i puree groszkowo-marchewkowym foto
2
Wątróbkę dokładnie myjemy i przyprawiamy przyprawą do mięsa. Następnie do cebuli dodajemy wątróbkę i wszystko podsmażamy. Po 10 minutach dodajemy marchewkę z groszkiem oraz przyprawy. Dolewamy wodę i dusimy około 15 minut.
Krok 2 - Mini tarty z wątróbką i puree groszkowo-marchewkowym foto
3
Ze składników na tarty zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4 i wykładamy nim foremki. Nakłuwamy widelcem i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na 20 minut.
Marchewkę z groszkiem na puree zalewamy wodą (tylko tyle żeby je przykryło). Gotujemy do miękkości, odlewamy wodę i ucieramy z masłem.
Na przygotowane tarty wykładamy po połowie wątróbkę oraz puree groszkowo-marchewkowe.
Smacznego!
Krok 3 - Mini tarty z wątróbką i puree groszkowo-marchewkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 14.01.2015 15:59
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak