Mini tarty z ciasta francuskiego z kurczakiem i warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki (wyszło 8 mini tart)

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • filet z kurczaka

    1 szt
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • suszone pomidory

    2-3 szt
  • różyczki brokuła

    6 szt
  • groszek mrożony

    60 g
  • ser pleśniowy złocisty

    50 g
  • tłuszcz do formy

  • oliwa

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

Składniki na sos

  • śmietana 18 proc

    100 ml
  • ser żółty

    150 g
  • jaja

    2 szt
  • sól

  • pieprz

  • posiekane listki tymianku

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mini tarty z ciasta francuskiego z kurczakiem i warzywami foto
Przygotowanie sosu:

Ser ścieramy na tarce, mieszamy ze śmietaną i 2 jajkami. Dodajemy świeży tymianek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Mini tarty z ciasta francuskiego z kurczakiem i warzywami foto
Przygotowanie nadzienia:

Filet z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

Zielony groszek i brokuł gotujemy al dente (ok 2-3 minut).Odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą.

Suszone pomidory i ser pleśniowy kroimy w kostkę.
Krok 3 - Mini tarty z ciasta francuskiego z kurczakiem i warzywami foto
Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Kokilki (foremki do zapiekania) smarujemy masłem i wykładamy spód i boki ciastem francuskim, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Na cieście układamy nadzienie (kurczaka, brokuł, zielony groszek i suszone pomidory) oprócz sera pleśniwego. Zalewamy sosem. Na wierzch kładziemy po kilka kawałków sera pleśniowego i zapiekamy przez ok. 25 minut aż ciasto i sos się zarumieni.

Podajemy ciepłe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 05.12.2014 13:53
świetna przekąska
VioletoweKucharzenie 05.12.2014 07:10
elegancko wyglądają
krystyna330 04.12.2014 22:19
Wygląda pysznie :-)
IwonaDD 04.12.2014 19:57
smaczne bez dwóch zdań!
2milutka 04.12.2014 19:56
wspaniałe i smaczne:)
agnieszka214 04.12.2014 19:35
bardzo fajny pomysł na przekąske
kasia.s 04.12.2014 19:12
rewelacja:)
gosia561 04.12.2014 19:03
piękne zdjęcie
Pyszota 04.12.2014 18:53
przepysznie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat