Mini tarty gruszkowo - jabłkowe z kruszonką

Mini tarty gruszkowo - jabłkowe z kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    2,5 szklanki
  • cukier

    1/3 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • masło

    200 g
  • żółtka

    3 sztuki
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka

FARSZ

  • jabłka

    4 sztuki
  • gruszki

    4 sztuki
  • cynamon Prymat

    do smaku
  • cukier waniliowy

    do smaku
  • papryka ostra Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mini tarty gruszkowo - jabłkowe z kruszonką  foto
Wszystkie składniki na ciasto szybko ze sobą zagniatamy, tak aby ciasto miało jednolitą i gładką konsystencję. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok godzinę. Foremki na mini tarty smarujemy masłem. Odkrawamy ok 1/4 ciasta i pozostawiamy na kruszonkę. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy tak na ok 0,5 cm. wycinamy koła i wykładamy foremkę ciastem.
Krok 2 - Mini tarty gruszkowo - jabłkowe z kruszonką  foto
Tak przygotowane ciasto pieczemy ok 15 min w temp. 180'C ( góra - dół ) na złoty kolorek. Podpieczone babeczki wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Jabłka i gruszki obieramy a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy sok, który nie będzie nam potrzebny.
Krok 3 - Mini tarty gruszkowo - jabłkowe z kruszonką  foto
Nasz farsz owocowy doprawiamy do smaku cukrem waniliowym, cynamonem oraz dodajemy szczyptę papryczki ostrej - mieszamy. Tak przygotowany farsz wykładamy na babeczki.
Krok 4 - Mini tarty gruszkowo - jabłkowe z kruszonką  foto
Ciasto pozostawione na kruszonkę kruszymy w dłoniach i posypujemy tarty. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika na ok 10 min. w temp. 180'C.
Po tym czasie nasze tarty pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie wyciągamy z foremki. Smacznego !!
Iwusia
Babeczki możemy podawać z farszem owocowym, jak również na słono. Idealne kruche ciasto, które rozpływa się w ustach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat