Mini serniczki na zimno z truskawkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Mini serniczki na zimno na bazie serków homogenizowanych z musem truskawkowym to idealny, lekki i pyszny deser na upalane dni. Delikatny sernik, truskawki i spód z owsianych ciasteczek tworzą niezwykle smaczne połączenie.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód;

  • ciastka

    60 gramów
  • olej kokosowy

    1 łyżka

Masa serowa:

  • serek homogenizowany waniliowy

    450 gramów
  • galaretka

    1 opakowanie
  • gorąca woda

    200 mililitrów

Mus truskawkowy:

  • truskawki

    200 gramów
  • ksylitol

    1 łyżeczka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
  • gorąca woda

    40 mililitrów

Dodatkowo:

  • truskawki świeże

    1 garść
  • listki mięty

    1 gałązka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasteczka owsiane kruszymy i łączymy z olejem kokosowym. Powstałą masą ściśle wykładamy spody małych pucharków lub szklanek.

KROK 2. Ostudzoną galaretkę łączymy z waniliowymi serkami homogenizowanymi*, a powstałą masę (na tym etapie będzie dość rzadka) wylewamy na ciasteczkowe spody w szklankach, a następnie wstawiamy je do lodówki do stężenia.

KROK 3. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w 40 ml gorącej wody i studzimy. Truskawki miksujemy, dodajemy ksylitol oraz ostudzoną żelatynę, a powstały mus wylewamy na stężałą masę serową i ponownie wstawiamy do lodówki. Gdy mus truskawkowy odpowiednio stężeje, dekorujemy serniczki kawałkami świeżych truskawek oraz listkami mięty.

Futka
* Jeśli chcemy bardziej odchudzić nasze serniczki to użyjmy naturalnych serków homogenizowanych i dosłodźmy je ksylitolem lub całkowicie bezkalorycznym erytrytolem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat