Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini serniczki na kruchym spodzie

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 250 g
masło 125 g
cukier 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt
śmietana 1 łyżka (opcjonalnie)

Farsz

twaróg 120 g
puree z dyni 1/2 szkl
cukier 3 łyżki
jajko 1 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Dodatki

płatki migdałowe do posypania
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Mini serniczki na kruchym spodzie

Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtko i cukier, szybko zagnieść ciasto, jeśli jest bardzo twarde i nie chce się skleić , dodać śmietanę. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.
W tym czasie zrobić farsz, ser zmiksować z musem z dyni. Żółtko utrzeć z cukrem, dodać do sera, wymieszać. Z białka ubić pianę połączyć ją z mąką ziemniaczaną, a potem delikatnie wymieszać z nadzieniem. Przyprawić imbirem.
Ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm, wykrawać krążki i wylepić foremki tartaletki wysmarowane lekko tłuszczem. Podpiec 10 minut w temperaturze 180 *C. Spód ciasta posypać przez sitko kakao (zapobiegnie to wilgotnieniu ciasta od farszu i ciasteczko będzie ładniej wyglądać) Wyłożyć farsz, posypać płatkami migdałów, zapiec jeszcze ok , 15-20 minut w 175 *C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 05.01.2017 19:46
ciekawa propozycja
Konczi 05.01.2017 17:44
pysznie wyglądają :)
RenataZ-et 05.01.2017 16:18
uwielbiam takie ładne słodkości :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak