Przepis i sposób przygotowania na: Mini serniczki a'la Snickers
Do sera dodajemy jajka, cukier, masło orzechowe i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy wszystko razem. Masę nakładamy do foremek. Pieczemy przez 15 min w 180 stopniach, następnie obniżamy temperaturę na 125 stopni i pieczemy jeszcze przez 45 min. Chłodzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy serniczki ostygną to wkładamy je do lodówki.
Następnie przygotowujemy karmel.
Palnik ustawiamy na największą moc. Do garnka wsypujemy cukier, nalewamy wodę i stawiamy na palnik ( nie mieszamy, ani nie dotykamy!). W garnku umieszczamy termometr cukierniczy, gdy temperatura wyniesie 170 stopni to ściągamy garnek z palnika, jeśli przekroczymy tą temperaturę to karmel będzie miał gorzki smak. Kolor karmelu powinien mieć bursztynowy kolor.
Do karmelu dodajemy masło oraz śmietankę. Mieszamy i stawiamy na palnik, ale tym razem ustawiamy małą moc palnika. Gotujemy 1-2 min. Gotowy karmel odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Następnie karmelem polewamy serniczki. Na wierzchu układamy orzeszki ziemne. Serniczki należy przechowywać w lodówce.