Mini pyzy szpinakowo-pieczarkowe

Mini pyzy szpinakowo-pieczarkowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Mini pyzki na 3 gryzy. Małe, zgrabne, w fajnym kolorze, o smaku szpinakowo-pieczarkowym
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pyzki:

  • szpinak mrożony

    250 g
  • pieczarki

    250 g
  • ząbki czosnku

    4 sztuki
  • sól

    1.5 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1.5 łyżeczki
  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczna

    4 łyżki
  • masło klarowane

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Na rozgrzanym maśle przesmażyć szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tarte pieczarki.
Doprawić solą i pieprzem.
Dusić do odparowania płynu.
Odstawić do wystudzenia.
2. Ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, wbić jajko, dołożyć szpinak.
Wsypać mąkę.
Wyrobić odchodzące od dłoni, jednolite ciasto.
3. Dłońmi formować małe, okrągłe pyzki.
Gotować we wrzątku 2 min po wypłynięciu.
4. Podawać okraszone podsmażoną na maśle cebulą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat