Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Pyzki:
-
szpinak mrożony
250 g -
pieczarki
250 g -
ząbki czosnku
4 sztuki -
sól
1.5 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1.5 łyżeczki -
ziemniaki ugotowane
1 kg -
jajko
1 sztuka -
mąka pszenna
1 szklanka -
mąka ziemniaczna
4 łyżki -
masło klarowane
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Mini pyzy szpinakowo-pieczarkowe
1. Na rozgrzanym maśle przesmażyć szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tarte pieczarki.
Doprawić solą i pieprzem.
Dusić do odparowania płynu.
Odstawić do wystudzenia.
2. Ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, wbić jajko, dołożyć szpinak.
Wsypać mąkę.
Wyrobić odchodzące od dłoni, jednolite ciasto.
3. Dłońmi formować małe, okrągłe pyzki.
Gotować we wrzątku 2 min po wypłynięciu.
4. Podawać okraszone podsmażoną na maśle cebulą.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się