Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini pulpeciki z ogórkiem i sosem Sriracha

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Mini pulpeciki z ogóreczkami konserwowymi SMAK to przepis na szybką przekąskę lub smakołyk na przyjęcie, który błyskawicznie znika z talerzy. Pikantnej nuty nadaje potrawie orientalny sos Sriracha.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 250 gramów
mięso mielone wołowe 250 gramów
szalotka 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
jajko 1 sztuka
ogórki konserwowe Smak 8 sztuk
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej do smażenia
sos Sriracha do podania
szczypiorek do podania

Przepis i sposób przygotowania na: Mini pulpeciki z ogórkiem i sosem Sriracha

Przepis na bardzo smaczne, mini pulpeciki z konserwowym ogórkiem i pikantnym sosem Sriracha. Szczególnie dobrze sprawdzają się jako przekąska, podane podczas karnawałowej imprezy.

1. Szalotkę i czosnek drobno pokrój i podsmaż na patelni.

2. W misce połącz oba mięsa. Dodaj jajko, podsmażoną szalotkę i czosnek, pokrojone w plasterki ogóreczki oraz sól i pieprz. Wymieszaj do połączenia się składników.

3. Z mięsa formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.

4. Uformowane kilku smaż na dobrze rozgrzanym oleju.

5. Pulpeciki nabij raz z plastrem ogóreczka na ozdobne wykałaczki, polej sosem Sriracha i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Wypróbuj także inne przepisy na przekąski lub najlepsze dania z ogóreczkami SMAK.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak