Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini pączusie w jaśminowej glazurze

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 450 g
cukier 50 g
żółtko jajek 3 sztuki
spirytus 1 łyżka
drożdże świeże 20 g
cukier puder 1 szklanka
herbata jaśminowa 5 łyżek
olej rzepakowy 350 ml
mleko 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Mini pączusie w jaśminowej glazurze

Kroki postępowania

1
Drożdże kruszymy do miseczki wraz z cukrem i zalewamy je lekko podgrzanym mlekiem. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Mini pączusie w jaśminowej glazurze foto
2
Do mąki dodajemy żółtka, wyrośnięte drożdże i spirytus. Ciasto mieszamy łyżką.
Krok 2 - Mini pączusie w jaśminowej glazurze foto
3
Przekładamy ciasto na blat delikatnie oprószony mąką i zagniatamy ciasto około 5 minut. Następnie wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 3 - Mini pączusie w jaśminowej glazurze foto
4
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i ponownie zagniatamy.
Krok 4 - Mini pączusie w jaśminowej glazurze foto
5
Dzielimy zagniecione ciasto na 50 części.
Krok 5 - Mini pączusie w jaśminowej glazurze foto
6
Z każdej porcji formujemy kulki.
Krok 6 - Mini pączusie w jaśminowej glazurze foto
7
Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Tłuszcz nie może być ani za gorący ani za zimny. Gdy będzie za gorący to pączki za szybko zrobią się brązowe i w środku się nie upieką, a jak będzie znów za chłodny to mimo ze z zewnątrz będą ładne to w środku mogą się nie dopiec. Gotowe pączki, kładziemy na ręczniku papierowym do osączenia namiaru tłuszczu.
Krok 7 - Mini pączusie w jaśminowej glazurze foto
8
W międzyczasie przygotowujemy lukier. Mieszamy dokładnie cukier puder wraz z mocno zaparzoną zieloną herbatą jaśminową.
Krok 8 - Mini pączusie w jaśminowej glazurze foto
9
Wystudzone pączki wkładamy pojedynczo do miseczki i polewamy je lukrem. Obtaczamy w nim każdego z osobna.
Krok 9 - Mini pączusie w jaśminowej glazurze foto
10
Gdy lukier zastygnie pączki są gotowe do jedzenia.
Krok 10 - Mini pączusie w jaśminowej glazurze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 26.02.2014 10:37
świetne pączusie:)
mufinka79 25.02.2014 14:40
Intryguje mnie ta jaśminowa glazura, muszą smakować przepysznie!
Barbara777 25.02.2014 11:09
świetne pączki
noninka77 25.02.2014 10:33
pyszności:)
Romanowka 25.02.2014 09:19
pięknie wyrośnięte i smakowite!
Mniam 25.02.2014 09:02
Ciekawy pomysł na lukier.
brioszka 25.02.2014 09:01
o rany ale pyszności!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak