Mini kruche torciki makowe gwiazdki z kremem czekoladowym

Mini kruche torciki makowe gwiazdki z kremem czekoladowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Bardzo proste, a przede wszystkim smaczne torciki. Krem czekoladowy idealnie pasuje do kruchych makowych ciasteczek. Na świąteczny deser idealne.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • margaryna

    20 dag
  • żółtka

    2 sztuki
  • mak

    1 łyżka

Krem:

  • masło

    15 dag
  • cukier puder

    5 łyżek
  • kakao

    2 łyżki
  • czekolada mleczna

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto: Mąkę, mak i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.Ciasto odkładamy na około 30 minut do lodówki. Wałkujemy ciasto i foremką w kształcie gwiazdki wycinamy duże gwiazdy i kilka mniejszych. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasteczka odkładamy do ostygnięcia.

2. Krem: Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości. Dodajemy kakao i ponownie ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego masła i ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

3. Składanie: Gwiazdki przekładamy kremem. Na ostatniej wyciskamy kilka rozetek i dekorujemy mniejszą gwiazdką. Gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

29.01.2019 21:43
Świetny pomysł na podanie ciasteczek:)

Babeczka35

08.01.2019 19:30
Cudowne są. Gratuluję pomysłu :)

Bożena Matuszczyk

08.01.2019 12:27
Śliczne torciki, pomysłowe, smaczne no i pięknie podane,;)

bietka

08.01.2019 10:31
Pięknie się prezentują : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat