Mini croissanty

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka pszenna typ 500

    250 g
  • masło zimne

    150 g
  • mleko ciepłe

    120 ml
  • drożdże świeże

    25 g
  • cukier

    45 g
  • sól

    1/2 łyżeczki

Dodatkowo

  • jajko

    1 szt
  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mini croissanty foto
W misce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i za pomocą widelca łączymy mąkę z masłem. Ważne aby w mące były grudki masła. Na koniec wlewamy roztwór z drożdży i delikatnie mieszamy tak aby nie rozetrzeć kawałków masła.

Ciasto owijamy folią spożywczą i zagniatamy tworząc kwadrat. Chowamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto do lodówki na kolejne 30 minut.
Krok 2 - Mini croissanty foto
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta na posypanym mąką blacie. Krótsze boki ciasta składamy do środka, następnie dłuższe i obracamy ciasto tak, aby zagięcia były pod spodem. Ten proces wałkowanie powtarzamy 4-5 razy. Kiedy ostatni raz złożymy ciasto, owijamy je folią spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Krok 3 - Mini croissanty foto
Po tym czasie ponownie rozwałkowujemy ciasto na posypanej mąką powierzchni na kształt prostokąta. Prostokąt przecinamy na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie kroimy ciasto w trójkąty. Każdy trójkąt zwijamy nadając mu kształt rogalika.
Krok 4 - Mini croissanty foto
Croissanty smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blasze posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni. Rogaliki wkładamy na 8 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy mini croissanty jeszcze 10-15 minut (w zależności od ich wielkości).

Studzimy na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
VioletoweKucharzenie 24.04.2016 09:55
poproszę na śniadanko :-)
dollce 22.03.2015 21:37
wyglądają apetycznie
DorotaZ 22.03.2015 17:40
Smakowicie wyglądają:)
Stenka 22.03.2015 12:54
apetycznie wyglądają
Janina 22.03.2015 12:28
Pyszności, mniam;)
Krystyna32 22.03.2015 11:50
bardzo apetyczne
kanu83 22.03.2015 11:23
pychotka na sniadanie
IZABELA29 22.03.2015 11:00
apetyczne
Mniam 22.03.2015 10:07
Parę takich rogalików schrupałabym do porannej kawy :)
joanna43 22.03.2015 09:58
urocze i piękne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat