Mini burgery z ogóreczkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszne mini burgerki na jeden chaps:) Nie ma nic pyszniejszego jak burger w domowej bułeczce.

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bułeczki:

  • mąka

    3 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • masło roztopione

    10 gramów
  • cukier

    1,5 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • drożdże

    30 gramów
  • sól

    1 łyżeczka
  • ziarna sezamu

    1 łyżka
  • mleko

    1 łyżka
  • żółtko jajek

    1 sztuka

Burgery:

  • mięso mielone wołowe

    200 gramów
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • masło klarowane

    1 łyżka

Dodatki:

  • sałata

    kilka liści
  • pomidor

    1 sztuka
  • ogóreczki z czosnkiem Smak

    10-12 sztuk
  • cebula

    1/2 sztuki
  • keczup

    do smaku
  • musztarda

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bułeczki:

1. Drożdże, mleko, cukier i masło wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Do zaczynu dodaj sól, jajko i mąkę. Wyrób ciasto. Jeśli będzie się przyklejało się do rąk dodaj nieco więcej mąki. Odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce.


2. Miskę z ciastem przykryj ściereczką. Z wyrośniętego ciasta formuj bułeczki. Każdą delikatnie spłaszcz dłonią i odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut.


3. Wyrośnięte bułeczki posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posyp sezamem.
Piecz w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach około 15 minut do zrumienienia.

Mini burgery:

1. Uformuj i usmaż niewielkie burgery. Pamiętaj! Mięso musi być w temperaturze pokojowej. 

2. Przygotuj dodatki: sałatę, ogóreczki, cebulkę, pomidora, keczup lub musztardę.

SMAK_PL
Przekrojone połówki bułeczek podpiecz przed posmarowaniem sosami. Dzięki temu nie rozmiękną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat