Przepis i sposób przygotowania na: Mini burgery z ogóreczkami
Bułeczki:
1. Drożdże, mleko, cukier i masło wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Do zaczynu dodaj sól, jajko i mąkę. Wyrób ciasto. Jeśli będzie się przyklejało się do rąk dodaj nieco więcej mąki. Odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce.
2. Miskę z ciastem przykryj ściereczką. Z wyrośniętego ciasta formuj bułeczki. Każdą delikatnie spłaszcz dłonią i odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
3. Wyrośnięte bułeczki posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posyp sezamem.
Piecz w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach około 15 minut do zrumienienia.
Mini burgery:
1. Uformuj i usmaż niewielkie burgery. Pamiętaj! Mięso musi być w temperaturze pokojowej.
2. Przygotuj dodatki: sałatę, ogóreczki, cebulkę, pomidora, keczup lub musztardę.