Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini babeczki mocno cytrynowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 2 szt
mąka pszenna 1 szklanka
cukier brązowy pół szklanki
sok z cytryny 3 łyżki
cytryna 1 szt
olej pół szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

dodatkowo

cukier puder 3/4 szklanki
olej do wysmarowania foremek

Przepis i sposób przygotowania na: Mini babeczki mocno cytrynowe

Jajka miksujemy z cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodajemy olej, 3 łyżki soku z cytryny i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, oraz skórkę otartą z cytryny i delikatnie mieszamy do połączenia ciasta.
Foremki na babeczki smarujemy olejem, następnie napełniamy ciastem do 3/4 objętości. Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy babeczki do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 15-20 min. do tzw. suchego patyczka.
Upieczone babeczki odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Następnie gotowym lukrem polewamy babeczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 09.05.2017 22:10
uwielbiam cytrynową babeczkę
Ela15 06.05.2017 11:51
świetny przepis
Janina 04.05.2017 17:13
Fajne babeczki;))
Bernadeta1 04.05.2017 16:54
lubię takie babki, smaczne
olkaaa 04.05.2017 10:45
kuszący przepis
ben-ka 04.05.2017 10:32
Bardzo fajne te babeczki.
Wiesława1 04.05.2017 10:17
Pyszna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak