Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Minestrone z sałatą lodową i ricottą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sałata lodowa 1/2 główki
seler 1/2 średniego
papryka czerwona 1 średnia
papryka zielona 1 średnia
cebula biała 1 duża
ryż 2 woreczki
Kucharek do smaku
wywar z kurczaka 2 litry
natka pietruszki mały pęczek
ser ricotta
rukola kilka listków
cukinia 2 małe

Przepis i sposób przygotowania na: Minestrone z sałatą lodową i ricottą

Kroki postępowania

1
Paprykę czerwoną i zieloną umyć, oczyścić z nasion i pokroić w drobną kostkę.
Krok 1 - Minestrone z sałatą lodową i ricottą foto
2
W podobną kostkę pokroić cukinię, razem ze skórką - ja użyłam takiej tradycyjnej, z zieloną skórką oraz tej z żółtą.
Krok 2 - Minestrone z sałatą lodową i ricottą foto
3
Cebulę posiekać w drobną kostkę i zrumienić na niewielkiej ilości oleju.
Krok 3 - Minestrone z sałatą lodową i ricottą foto
4
Seler obrać, pokroić w plasterki, a następnie w drobną kostkę.
Krok 4 - Minestrone z sałatą lodową i ricottą foto
5
Natkę pietruszki umyć, osączyć i drobno pokroić.

Warzywa wrzucić do wywaru z kurczaka, doprawić kucharkiem i wsypać ryż.
Gotować do miękkości - ok. 20 minut.
Krok 5 - Minestrone z sałatą lodową i ricottą foto
6
Sałatę lodową pokroić w niewielkie paski.
Dodać do zupy, kiedy warzywa i ryż są niemal miękkie.
Krok 6 - Minestrone z sałatą lodową i ricottą foto
7
Gotową zupę nalać do talerza i posypać drobno posiekaną rukolą.

Tuż przed podaniem dołożyć łyżkę serka ricotta.
Krok 7 - Minestrone z sałatą lodową i ricottą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

suzana 07.09.2012 14:50
uwielbiam warzywne zupki
Habibi 07.09.2012 12:14
Niestety - to zupa nie salatka ;)
angelika14 07.09.2012 12:06
uwielbiam takie lekkie sałatki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak