Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

migdałowy orzechowiec z czekoladą i dżemem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
cukier brązowy 100 g
miód 50 g
mąka tortowa 220 g
jajko 3 szt
esencja waniliowa 1 łyżeczka
mleko 60 ml
migdały mielone 100 g
dżem z owoców leśnych 50 g
krem czekoladowy 50 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jeżyny 100 mrożone

Przepis i sposób przygotowania na: migdałowy orzechowiec z czekoladą i dżemem

Kroki postępowania

1
W rondelku stapiamy masło z cukrem i miodem. po lekkim ostudzeniu dodajemy mąkę, proszek oraz zmielone migdały.
Oodzielnie ubijamy jajka z mlekiem i wanilią. Łączymy z mąką i migdałami, lekko mieszając.
Tortownicę 22cm wykładamy papierem i smarujemy masłem. Przekładamy ciasto i pieczemy w 170C 40min do "suchego patyczka".
Po ostudzeniu upieczone ciasto należy przekroić poziomo na połowę. Jeda część smarujemy dżemem.
Krok 1 - migdałowy orzechowiec z czekoladą i dżemem foto
2
Druga połowę przekładamy grubo kremem czekoladowym. Do przełożenia ciasta użyłam gotowego kremu firmy Karmello.
Krok 2 - migdałowy orzechowiec z czekoladą i dżemem foto
3
Bardzo delikatnie przykrywany dolny blat górnym.Można posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - migdałowy orzechowiec z czekoladą i dżemem foto
4
Ciasto jest słodkie, wilgotne i pyszne!
Smacznego!
Krok 4 - migdałowy orzechowiec z czekoladą i dżemem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 04.09.2013 21:39
ale apetyczne :]
rjustysia 14.01.2013 11:19
Wygląda bardzo smacznie :)
Dorian 04.01.2013 08:29
ekstra
BeataJ 02.12.2012 16:02
super, nic dodać nic ująć :)
teresa18 01.12.2012 20:03
świetne ciacho
uqash24 01.12.2012 17:45
smakowity wygląd i pewnie taki jest :)
Ola1984 01.12.2012 17:29
Oj zjadłabym kawałek
Marta1986 01.12.2012 17:07
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak