Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowiec z wiśniami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szkl
margaryna 25 dag
cukier puder 1 szkl
żółtko jajek 5 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Beza

białko 5 szt
cukier 1 szkl
płatki migdałowe 8 dag

Galaretka

galaretka cytrynowa 2 szt
kompot wiśniowy 2 szkl
woda 2 szkl
wiśnie 20 dag

Śmietana

bita śmietana 2 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda 1/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowiec z wiśniami

Ciasto:
Z maki, margaryny, cukru pudru, żółtek, proszku do pieczeni zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Jedna pieczemy bez dodatków a na drugą robimy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wykładamy na ciasto i posypujemy migdałami. Pieczemy do 35 minut.
Galaretka:
Galaretki rozpuszczamy w wodzie i kompocie z wiśni. Odstawiamy do chłodnej dodajemy wydrylowane wiśnie i jak zacznie tężeć wykładamy na ciasto bez dodatków.
Śmietana:
Śnieżkę przyrządzamy jak napisane na opakowaniu i łączymy z letnią żelatyną rozpuszczoną we wrzątku. Wykładamy na galaretkę i przykrywamy ciastem z bezą dając migdały do góry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aga-25 17.12.2014 15:41
rewelacyjne !!!
Alex_M 10.08.2014 10:44
przepysznie wygląda! :)
Izabela77 25.07.2014 11:36
nie przepadam za wiśniami ale jak widzę Twoje ciasto to z chęcia bym zjadła;)
IwonaDD 25.07.2014 10:52
pysznie wygląda
Anna169Hosz 25.07.2014 10:33
Wygląda bardzo apetycznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak