Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowe ciasteczka

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

migdały 250 gram
cukier puder 100 gram
cukier waniliowy 2 łyżeczki
białko 2
mąka 1 łyżka
płatki migdałowe 100 gram
czekolada gorzka

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowe ciasteczka

Zmielone migdały, cukier puder, cukier waniliowy, mąkę oraz białka (nie ubijamy) mieszamy ze sobą, aby powstało coś w rodzaju marcepanu. Z powstałej masy formujemy wałeczki o długości ok. 17 cm. Każdy z wałeczków obtaczamy w płatkach migdałowych i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nie zapominając o nadaniu kształtu laski. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie ciasteczka studzimy na kratce. W międzyczasie gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Kolejno każde z ciasteczek maczamy w czekoladzie i podsypujemy migdałami. Odstawiamy do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 26.01.2015 22:05
świetnie to wygląda
Zdzisław 26.01.2015 20:35
takie słodkości lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak