Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowa tarta z morelami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 10 dag
masło 7 łyżek
cukier puder 5 łyżek
migdały 4 łyżki
sól 1 szczypta
morele 50 dag
żółtko jajek 2
płatki migdałowe

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowa tarta z morelami

Zagniatamy składniki na ciasto ( mąka, cukier, mielone migdały, szczypta soli, masło), wyklejamy nim formę do tarty i chłodzimy pół godziny. Morele myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki (ok 30 dag moreli).Układamy na cieście i pieczemy 30 min w 180 st. pozostałe morele sparzamy i obieramy skórkę i miksujemy na papkę.ubijamy 2 żółtka z 2 łyżkami wody w kąpieli wodnej. Dodajemy przetarte morele i chwilę ubijamy. Wylewamy masę na tartę i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy jeszcze 7 min. Studzimy. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 29.09.2015 23:19
Świetna tarta!
Wiesława1 29.09.2015 11:56
pyszny deser
Madzai 29.09.2015 08:33
Bardzo smaczna taka tarta :)
misia53 28.09.2015 23:22
Wygląda zachęcająco
bogusia 82 28.09.2015 22:34
wspaniała tarta:)
halina17 28.09.2015 22:09
Dobra tarta.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak