Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowa tarta z jeżynami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zmielone migdały 200 g
zimne masło 150 g
brązowy cukier 100 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka
żółtko jajek 2
smietana 18% łyżka
serek mascarpone 600 g
śmietan fix 2 szt
miękkie masło 100 g
ekstrakt waniliowy łyżeczka
jeżyny
brązowy cukier 2 łyżki
galaretka owoce leśne 1 szt.
mąka orkiszowa 200 pełnoziarnista

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowa tarta z jeżynami

Na ciasto:
· 200 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
· 200 g zmielonych migdałów
· 150 g zimnego masła
· 100 g brązowego cukru
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 żółtka
· łyżka śmietany 18%

Łączymy mąkę, zmielone migdały, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy masło i dobrze siekamy. Dodajemy żółtka oraz śmietanę i szybko wyrabiamy. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciastem wylepiamy albo formę na dużą tartę (blaszkę smarujemy masłem i oprószamy mąką) albo małe foremki na tartaletki. Pieczemy w 180 stopniach, termoobieg- dużą tartę ok. 25-30 minut, małe tartaletki - 15-20 minut. Z ciasta możemy też zrobić małe ciasteczka, które następnie przełożymy kremem. Możliwości jest wiele, wszystko zależy tylko od naszego pomysłu.
Gotowe ciasto studzimy.
Masa:
· 500-600 g serka mascarpone
· 2 śmietan fix
· 100 g miękkiego masła
· 2 łyżki drobnego brązowego cukru
· łyżeczka ekstraktu waniliowego

·
Masło miksujemy z cukrem, stopniowo dodajemy serek, śmietan fix oraz ekstrakt waniliowy. Masą przekładamy odpowiednio- tartę, tartaletki lub ciasteczka.
Dodatkowo:
· jeżyny
· galaretka o smaku owoce leśne
Tartę czy tartaletki zdobimy bogato owocami. Galaretkę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. Przestudzoną i już lekko żelującą smarujemy owoce. Jeżyny możemy zastąpić innymi ulubionymi owocami (na zdjęciach nektarynki). Wówczas dopasujmy do nich również smak galaretki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 08.03.2014 10:13
mniam mniam
miki47 19.09.2013 11:09
bardzo smacznie
ana1 18.09.2013 11:00
Bardzo fajne
Małgorzata9 17.09.2013 20:52
wygląda smacznie
Katarzyna34 17.09.2013 16:03
mniam mniam
tatiana2 17.09.2013 14:40
wygląda bardzo smakowicie, ostatnio robiłam ze śliwkami :)
anja3107 17.09.2013 12:02
bardzo ciekawie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak