Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowa tarta z jeżynami
· 200 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
· 200 g zmielonych migdałów
· 150 g zimnego masła
· 100 g brązowego cukru
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 żółtka
· łyżka śmietany 18%
Łączymy mąkę, zmielone migdały, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy masło i dobrze siekamy. Dodajemy żółtka oraz śmietanę i szybko wyrabiamy. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciastem wylepiamy albo formę na dużą tartę (blaszkę smarujemy masłem i oprószamy mąką) albo małe foremki na tartaletki. Pieczemy w 180 stopniach, termoobieg- dużą tartę ok. 25-30 minut, małe tartaletki - 15-20 minut. Z ciasta możemy też zrobić małe ciasteczka, które następnie przełożymy kremem. Możliwości jest wiele, wszystko zależy tylko od naszego pomysłu.
Gotowe ciasto studzimy.
Masa:
· 500-600 g serka mascarpone
· 2 śmietan fix
· 100 g miękkiego masła
· 2 łyżki drobnego brązowego cukru
· łyżeczka ekstraktu waniliowego
·
Masło miksujemy z cukrem, stopniowo dodajemy serek, śmietan fix oraz ekstrakt waniliowy. Masą przekładamy odpowiednio- tartę, tartaletki lub ciasteczka.
Dodatkowo:
· jeżyny
· galaretka o smaku owoce leśne
Tartę czy tartaletki zdobimy bogato owocami. Galaretkę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. Przestudzoną i już lekko żelującą smarujemy owoce. Jeżyny możemy zastąpić innymi ulubionymi owocami (na zdjęciach nektarynki). Wówczas dopasujmy do nich również smak galaretki. Smacznego!