Migdałek z masą kajmakową

Migdałek z masą kajmakową

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto migdałek z masą kajmakową to pyszny deser, który szybko znika.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    4 szklanki
  • margaryna

    40 dag
  • śmietana 18%

    1 łyżka
  • żółtko jajek

    6 sztuk
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • płatki migdałowe

    10

Piana:

  • białko

    6 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 sztuka

Dodatkowo:

  • masa kajmakowa

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, margarynę, śmietanę, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy równe część, każdą część rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm, posmarowaną tłuszczem.

Piana: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, jak białka będą już dobrze ubite, to wtedy dajemy nad gorącą parę i jeszcze ubijamy aż piana będzie gorąca. Jak piana trochę przestygnie, to rozsmarowujemy ją na trzy przygotowane placki, na jeden z nich rozkładamy równomiernie płatki migdałowe. Placki pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.

Przekładamy: jeden placek smarujemy połową masy kajmakowej, przekładamy drugim plackiem, smarujemy drugą połową masy i na wierzch dajemy placek z migdałami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 29.11.2018 11:09
Twój migdałowy placek robi wrażenie.;)Dla mnie smakowity placek.;)
bietka 29.11.2018 14:57
Dziękuję bardzo Bożenko, ten placek bardzo lubi moja córcia Kamila :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat