Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miętowo-czekoladowy torcik

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 3 sztuki
cukier 1/4 szklanki
mąka tortowa 1/2 szklanki
kakao 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 3 łyżki

masa miętowa

śmietana 30% 1/2 litra
mięta 1 pęczek
cukier puder 1/2 szklanki
serek homogenizowany 35 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda 1/4 szklanki
czekolada mleczna 5 dag
zielony barwnik

masa śmietankowa

śmietana 30% 1/2 litra
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
woda 1/4 szklanki

dodatkowo

czekolada mleczna 10 dag
śmietana 30% 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Miętowo-czekoladowy torcik

Kroki postępowania

1
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli pod koniec dodać cukier i ubić na sztywną bezę, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie wszystko wymieszać na koniec dodać do ciasta olej.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy około 22 cm średnicy i piec w temp. 180 st około 15-20 minut.
Masa miętowa:
1 szklankę śmietany zagotować z dodatkiem całych gałązek mięty, następnie wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 1 - Miętowo-czekoladowy torcik foto
2
Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę wyjąć z lodówki i wylać na sitko, aby liście zostały na sitku, następnie bardzo dokładnie je odcisnąć z soku i śmietanki, liście wyrzucić, a do śmietanki dolać drugą szklankę śmietany i ubić.
Krok 2 - Miętowo-czekoladowy torcik foto
3
. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia do ubitej dodać cukier puder i serek, całość wymieszać na małych obrotach robota.
Krok 3 - Miętowo-czekoladowy torcik foto
4
Kiedy masa jest wymieszana dolać troszkę zielonego barwnika spożywczego i płynną żelatynę, wymieszać i na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę.
Krok 4 - Miętowo-czekoladowy torcik foto
5
Masę czekoladową wylać na upieczony i wystudzony spód z ciasta i wstawić do lodówki.

Masa śmietankowa:
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i na koniec dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.

Masę śmietankowa wylać na masę miętową i wstawić formę najlepiej na cała noc do lodówki, aby ciasto na dobrze zastygło.

Po zastygnięciu deser wyjąć z formy i po wierzchu polać rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z dodatkiem śmietanki po zastygnięciu polewy dowolnie udekorować.
Krok 5 - Miętowo-czekoladowy torcik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 24.08.2016 10:37
wyglada oblednie,az slinka leci na taki torcik:-)
sezamek 14.08.2016 21:41
Piękny, szkoda że nie ma nic o dekoracji, bo to ona decyduje o wyglądzie.
Benita 12.07.2016 23:23
wygląda idealnie
ania2610 12.07.2016 19:32
wspaniały jest! :)
IKrakowianka 12.07.2016 16:55
arcydzieło :))
2milutka 12.07.2016 13:51
ale apetyczny!
Renataj 12.07.2016 13:38
Fajny pomysł:)
agnieszka214 12.07.2016 13:19
Wspaniały torcik mniam
dodi 12.07.2016 13:10
pysznie wyglada
Mniam 12.07.2016 11:08
Obłędnie musi smakować, bo wygląda rewelacyjnie :) Piękny!
KORAL 12.07.2016 09:35
Wygląda cudownie :)
Grazyna0211 12.07.2016 09:32
smaczny deser
Ola1984 12.07.2016 09:11
Bajecznie wygląda :)
Stenka 12.07.2016 08:26
smaczne ciasto
endzi
endzi 12.07.2016 08:07
wyglada obłędnie!!!!
Krystyna32 12.07.2016 07:03
bardzo apetyczny
Babeczka35 12.07.2016 06:34
Torcik wygląda wspaniale.
ben-ka 11.07.2016 23:52
Wspaniały torcik.
norweska20 11.07.2016 23:49
bajeczny torcik
Ada-Gaba 11.07.2016 23:03
pyszny torcik
MałaMi89 11.07.2016 22:49
Wspaniały :) mógłby być moim imieninowym ;)
Beatris 11.07.2016 22:22
Cudnie wygląda :)
Iwusia 11.07.2016 22:15
wspaniale sie prezentuje
kd045 11.07.2016 22:02
super smaki ;]
Alex_M 11.07.2016 21:21
pyszny torcik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak