Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mieszana fasolka po bretońsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

fasola Jaś 200 g
fasola czerwona 200 g
cebula 1 szt
kiełbasa 1 pętko
boczek parzony 40 dag
czosnek ząbki 2 ząbki
koncentrat pomidorowy 80 g
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia

Zasmażka

mąka pszenna 2 łyżki
margaryna 3 łyżki
woda zimna 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Mieszana fasolka po bretońsku

Kroki postępowania

1
Fasolę białą i czerwoną zalać zimną wodą, odstawić do namoczenia na noc. Rano fasolę gotować do miękkości, w tej samej wodzie ok 2h.
Krok 1 - Mieszana fasolka po bretońsku foto
2
Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w kostkę, przysmażyć na rumiano na tłuszczu wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Krok 2 - Mieszana fasolka po bretońsku foto
3
Do miękkiej ugotowanej fasoli dodać przesmażony boczek z kiełbasą wraz z tłuszczem.
Krok 3 - Mieszana fasolka po bretońsku foto
4
Dodać koncentrat pomidorowy.
Krok 4 - Mieszana fasolka po bretońsku foto
5
Wykonać zasmażkę: margarynę rozpuścić, dodać mąkę pszenną, smażyć kilka minut, wlać zimną wodę. Dodać do potrawy, energicznie wymieszać, zagotować.
Krok 5 - Mieszana fasolka po bretońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 20.05.2016 09:35
uwielbiam fasolkę
AZgotuj 19.05.2016 14:39
lubię ! bardzo lubię :)
adelajda 19.05.2016 14:25
Coś dla mojego męża :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak