Mięso w sosie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    1, 20 kg
  • cebula

    2 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    2-3 szt
  • pieprz

    ok 5 ziaren
  • kostka mięsna

    1 szt
  • mąka pszenna

    1-2 łyżki
  • olej

  • marynata

  • czosnek

    2 ząbki
  • miód

    1 łyżeczka
  • majeranek

    1-2 łyżeczki
  • papryka mielona

  • sól i pieprz

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Oprószamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Dodajemy miód i zmiażdżony czosnek. Wszystko mieszamy i wcieramy w mięso. Skrapiamy olejem i odstawiamy na 30 -60 min do lodówki.

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy albo rumienimy pokrojoną cebulę. Przekładamy do rondla a tym samym tłuszczu obsmażamy na rumiano mięso. Przekładamy do rondla, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą by minimalnie zakryła mięso.
Dodajemy kostkę(można pominąć) i dusimy do miękkości 60-70 min. Na koniec mąkę rozprowadzamy w wodzie i zagęszczamy sos.
Doprawiamy do smaku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
katarzynka455 15.08.2017 11:17
Tak to prawda mięsko robi się samo:))
anka1988 14.08.2017 15:18
często robię na obiad, rodzina lubi takie obiady, a ja lubię bo szybko sie go przyrządza :)
katarzynka455 14.08.2017 11:26
ja też tylko jeszcze do tego mizeria ale surówka też może być:)
w mojej kuchni 12.08.2017 23:29
taki obiad lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat