Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso mielone z ryżem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 2 woreczki
sól do smaku
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
olej do smażenia
mięso mielone wieprzowe 40 dkg
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1/2 łyżeczki
curry 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czosnkowy mielony Prymat do smaku
mąka pszenna 2 czubate łyżki
śmietana kremówka 80 g

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso mielone z ryżem

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczków. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę z czosnkiem zeszklić na oleju.
Krok 1 - Mięso mielone z ryżem foto
2
Dodać mięso i przyprawy. Smażyć, cały czas mieszając, aż mięso się zetnie.
Krok 2 - Mięso mielone z ryżem foto
3
Mięso oprószyć mąką, wymieszać.
Krok 3 - Mięso mielone z ryżem foto
4
Do mięsa wlać 1,5 szklanki wody i śmietanę. Wymieszać, zagotować.
Krok 4 - Mięso mielone z ryżem foto
5
Dodać ugotowany ryż.
Krok 5 - Mięso mielone z ryżem foto
6
Dokładnie wymieszać, podzielić na porcje i podawać.
Krok 6 - Mięso mielone z ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak