Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso kurczaka z oliwkami i innymi dodatkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 6 szt
cebula czerwona 3 szt
marchew 2 szt
miód 2 łyżki
bulion 1 szklanka
cytryna 1 szt
natka pietruszki 1 pęczek
oliwa 0,5 szklanki
marynata
kurkuma 1 płaska łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
cynamon 0,5 łyżeczki
imbir 0,5 łyżeczki
czosnek 4 ząbki
oliwki 15 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso kurczaka z oliwkami i innymi dodatkami

Z udek zdejmujemy skórę, usuwamy kości a mięso kroimy na dość duże kawałki.Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do pozostałych składników marynaty, mieszamy, dodajemy kawałki kurczaka, ponownie mieszamy i odstawiamy na godzinkę w chłodne miejsce. Cebule obieramy, kroimy w piórka. Marchew oczyszczamy i kroimy w plasterki. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, partiami obsmażamy mięso a potem warzywa.Następnie przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy miód, gorący bulion, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Po ok. 45 min. wrzucamy oliwki, drobno posiekaną natkę oraz skórkę cienko okrojoną i pociętą w paseczki z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Dodajemy także do smaku sok z cytryny. Wszystko dusimy jeszcze ok. 10-15 min. Najlepiej smakuje z kuskusem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak