Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięso duszone z jabłkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Mięso wieprzowe przygotowane do obiadu. Pokrojone w kostkę duszone z pieczarkami i jabłkami z dodatkiem papryki i czosnku.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kilogram
karkówka wieprzowa 40 dag
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
jabłka 3 sztuki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
papryka mielona 1 szczypta
olej 4 łyżki
pieczarki 200 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Mięso duszone z jabłkami

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (może być większa). Mięso obsmażamy i przekładamy do rondla albo na dużą patelnię. Na tłuszczu podsmażamy pokrojony czosnek i pokrojoną cebulę. Podlewamy wodą i stawiamy do duszenia. Pieczarki jeśli trzeba obieramy i kroimy na ćwiartki, dodajemy do mięsa.

Mięso oprószamy papryką, solą i pieprzem, mieszamy i dalej dusimy.

Gdy mięso zacznie mięknąć dodajemy obrane i pokrojone w dużą kostkę jabłka (można dodać wcześniej kilka drobno pokrojonych plasterków jabłek by zdążyły się rozpaść) i dusimy do miękkości mięsa.

Podajemy do obiadu do ziemniaków czy też klusek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak