Mięso duszone z jabłkami

Mięso duszone z jabłkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Mięso wieprzowe przygotowane do obiadu. Pokrojone w kostkę duszone z pieczarkami i jabłkami z dodatkiem papryki i czosnku.
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    1 kilogram
  • karkówka wieprzowa

    40 dag
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • jabłka

    3 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • papryka mielona

    1 szczypta
  • olej

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (może być większa). Mięso obsmażamy i przekładamy do rondla albo na dużą patelnię. Na tłuszczu podsmażamy pokrojony czosnek i pokrojoną cebulę. Podlewamy wodą i stawiamy do duszenia. Pieczarki jeśli trzeba obieramy i kroimy na ćwiartki, dodajemy do mięsa.

Mięso oprószamy papryką, solą i pieprzem, mieszamy i dalej dusimy.

Gdy mięso zacznie mięknąć dodajemy obrane i pokrojone w dużą kostkę jabłka (można dodać wcześniej kilka drobno pokrojonych plasterków jabłek by zdążyły się rozpaść) i dusimy do miękkości mięsa.

Podajemy do obiadu do ziemniaków czy też klusek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat