Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsno warzywna zapiekanka z imbirem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 250 g
drożdże świeże 18 g
jajko 1 sztuka
margaryna 70 g
młody jęczmień sproszkowany 1 płaska łyżeczka
sól do smaku 1/2 łyżeczki
zioła (liście selera ) 3/4 łyżeczki

nadzienie mięsna

pierś z kurczaka 500 g
jajko 1 sztuka
kasza manna 2 czubate łyżeczki
kurkuma 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1/3 łyżeczki
mielona trawa cytrynowa 1 płaska łyżeczka
imbir marynowany 1 łyżeczka
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 1 łyżeczka
pieprz
siemię lniane do posypania

warzywa

oliwki zielone 11 sztuk
papryka mini kolorowa 3 sztuki
kukurydza minikolby Smak 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsno warzywna zapiekanka z imbirem

Kroki postępowania

1
Pierś kurczaka kroimy w kostkę mieszamy z przyprawami, przykrywamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Krok 1 - Mięsno warzywna zapiekanka z imbirem foto
2
Ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozkruszone drożdże, zioła, kawałki zimnej margaryny, młody jęczmień i wszystko rozgniatamy na kruszonkę.
Potem wbijamy jajko, dodajemy sól, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie drobno siekamy mięso z marynaty.
Formę 22 X 9 cm smarujemy margaryną i posypujemy mąką.
Wyrośniętym ciastem wykładamy spód blaszki, na boki ciasto wałujemy, wycinamy paski szerokości 2,5 cm. Paskami okładamy boki formy i posypujemy kaszą manną.
Ciasta jest trochę więcej, z reszty wycinamy zwierzątka lub inne wzorki.
Krok 2 - Mięsno warzywna zapiekanka z imbirem foto
3
Mini papryki krótko moczymy w gorącej wodzie, osuszamy. Kolby krótko gotujemy z dodatkiem kurkumy.
Do posiekanego mięsa dodajemy roztrzepane jajko,, posiekany imbir, kaszę manną, mieszamy i wykładamy cienką warstwę na ciasto.
Krok 3 - Mięsno warzywna zapiekanka z imbirem foto
4
Na mięso rozkładamy połówki dwóch papryczek, przykrywamy cienką warstwą mięsa, następnie pośrodku rozkładamy oliwki, wzdłuż nich kolby kukurydzy i paski trzeciej papryczki.
Krok 4 - Mięsno warzywna zapiekanka z imbirem foto
5
Wszystko przykrywamy mięsem, posypujemy lekko zmielonym siemieniem lnianym,
Zapiekankę pieczemy ok. 50 minut w 180 C.
Krok 5 - Mięsno warzywna zapiekanka z imbirem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 22.04.2017 12:47
ale pycha
Edita 02.04.2017 14:21
fajny przepis
Ada-Gaba 02.04.2017 12:16
fajny pomysł
Malinka 30.03.2017 17:12
Na pewno smaczna potrawa!
Ola1984 30.03.2017 11:32
Bardzo fajnie wygląda i na pewno świetnie smakuje.
Babeczka35 30.03.2017 07:55
Ciekawy przepis.
Bożena Matuszczyk 30.03.2017 00:16
Smakowita i apetyczna zapiekanka.;)
MałaMi89 29.03.2017 23:23
Bardzo oryginalnie wygląda :) a te zajączki
Łukasz15 29.03.2017 22:48
Bardzo dobra
halina17 29.03.2017 22:28
Apetycznie wygląda zapiekanka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak