Mięsne pulpeciki z warzywami i sosem pomidorowym

Mięsne pulpeciki z warzywami i sosem pomidorowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Aromatyczny, pachnący pomidorami i papryką sos w połączeniu z soczystymi mięsnymi pulpecikami to doskonała mięsno - warzywna uczta i propozycja na szybki, łatwy w przygotowaniu i sycący obiad.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pulpety:

  • filety z kurczaka

    300 gramów
  • łopatka bez kości

    300 gramów
  • wołowina

    200 gramów
  • cebule

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • majeranek Prymat

    2 łyżki
  • tarta bułka

    2 łyżeczki
  • jajo

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej

    6 łyżek

Sos pomidorowy z warzywami:

  • czerwona cebula

    1 sztuka
  • cebule

    3 sztuki
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • pomidory

    4 sztuki
  • przecier pomidorowy

    500 gramów
  • imbir

    4 cm
  • garam masala

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Pulpety:
Mięso z łopatki, wołowinę i fileta z kurczaka zmielić maszynką do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Natkę z pietruszki drobno posiekać. Zmielone mięso przełożyć do dużej miski, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę z pietruszki, majeranek, bułkę tartą, jajko i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Z gotowej mięsnej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.


2. Sos pomidorowy z warzywami:
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w większą kostkę. Cebulę i ząbki czosnku drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać przyprawę garam masala, pokrojone papryki, pomidory i całość chwilę smażyć. Następnie dodać starty imbir, wlać przecier pomidorowy, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5-8 minut, aż część sosu troszkę odparuje. Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodać podsmażone pulpeciki i chwilę dusić na wolnym ogniu.
3. Gotowe pulpeciki z warzywami i sosem pomidorowym podawać z ryżem lub kaszą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

13.11.2018 16:57
Porywam kilka ,pyszności;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat