Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsne placki z cukinią i serem

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
cukinia żółta 1/2 sztuki
olej do smażenia
żółty ser 15 dkg
jajko 3 sztuki
mąka pszenna 3 czubate łyżki
pieprz do smaku
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 3 łyżki
mięso mielone wieprzowe 40 dkg
majonez 2 czubate łyżki
jogurt naturalny gęsty 1/3 szklanki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne placki z cukinią i serem

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórką. Cebulę z czosnkiem zeszklić na rozgrzanym oleju.
Krok 1 - Mięsne placki z cukinią i serem foto
2
Dodać do tego cukinię. Smażyć kilka minut często mieszając, aż cukinia zmięknie.
Krok 2 - Mięsne placki z cukinią i serem foto
3
Mięso przełożyć do miski. Dodać do niego cukinię, starty na tarce o dużych oczkach ser, jajka, mąkę i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Mięsne placki z cukinią i serem foto
4
Na patelni rozgrzać trochę oleju. Kłaść na nią porcje mięsnej masy, mocno je spłaszczać. Smażyć na małym ogniu na rumiano z obu stron.
Krok 4 - Mięsne placki z cukinią i serem foto
5
Majonez dokładnie wymieszać z jogurtem, czosnkiem granulowanym i odrobiną soli ziołowej.
Krok 5 - Mięsne placki z cukinią i serem foto
6
Mięsne placki podawać z sosem czosnkowym.
Krok 6 - Mięsne placki z cukinią i serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 04.07.2017 22:54
cikawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak