Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsne kulki w sosie śmietanowo - pieczarkowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
jajko 1 szt.
czosnek 1 ząbek
Bułka tarta klasyczna Prymat pół łyżki
sól, pieprz do smaku
koperek 1 łyżeczka
sos
pieczarki około 250 g
słodka śmietanka 250 ml
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżeczki
sól, pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku
DODATKOWO:
kawałek żółtego sera
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne kulki w sosie śmietanowo - pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, bułkę tartą oraz przyprawy. Z dobrze wyrobionej mięsnej masy uformować niedużej wielkości kotleciki. Usmażyć je na rozgrzanym oleju. Usmażone kotleciki przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Krok 1 - Mięsne kulki w sosie śmietanowo - pieczarkowym foto
2
Obrane i pokroje na grubsze kawałki pieczarki, wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i lekko posolić. Mieszając odczekać aż pieczarki puszczą wodę, następnie dalej mieszając odparować płyn. Gdy już woda odparuje, wlać 1 - 2 łyżki oleju i dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Dusić pod przykryciem do miękkości cebuli i pieczarek, często mieszając( w razie potrzeby można delikatnie podlać wodą ).
Krok 2 - Mięsne kulki w sosie śmietanowo - pieczarkowym foto
3
Do pieczarek z cebulą dodać słodką śmietankę ( 18% ). Gotować do czasu aż śmietanka zgęstnieje, ale uważać aby sos nie był zbyt gęsty. Gdyby tak się stało rozrzedzić odrobiną wody. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić papryką w proszku, solą, pieprzem ( ewentualnie przyprawą typu vegeta ) i sokiem z cytryny.
Krok 3 - Mięsne kulki w sosie śmietanowo - pieczarkowym foto
4
Gotowym sosem polać ułożone w naczyniu żaroodpornym kotleciki i posypać startym serem.
Krok 4 - Mięsne kulki w sosie śmietanowo - pieczarkowym foto
5
Naczynie z potrawą wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekać około 15 minut.

Podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i "ostrzejszą" surówką.

Smacznego :)
Krok 5 - Mięsne kulki w sosie śmietanowo - pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natalia.doradca 17.01.2014 15:38
Apetycznie wyglądają :)
Alex_M 23.12.2013 17:01
fajne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak