Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsne kulki w sosie pieczarkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 300 g
ząbki czosnku 3
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat
pieczarki 500 g
por (biała część)
bulion drobiowy 1 l (do gotowania pulpecików)
masło 1 łyżka
bulion warzywny 500 ml (do sosu)
jogurt grecki 3 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne kulki w sosie pieczarkowym

Mięso płuczemy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (drobne oczka).
Do mięsa wbijamy jajko ,dodajemy czosnek ,doprawiamy posmaku solą i pieprzem.
Do zagęszczenia mięsnej masy dodajemy bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy dodając po trochu przegotowaną wodę.
Formujemy kulki (średnica 2-3 cm).
Zagotowujemy bulion i wrzucamy kulki z mięsa. Gotujemy 2 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
Następnie je wyławiamy.
Pieczarki kroimy w plasterki.
Pora kroimy w piórka.
Pieczarki i pora podsmażamy na odrobinie masła ,zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu 20 min. Zabielamy jogurtem greckim. Następnie dodajemy pulpeciki ,gotujemy 10 min ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z kaszą ( u nas owsianą) i ogórkiem konserwowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 25.01.2015 16:52
Trafa idealnie w mój gust
halina17 25.01.2015 16:38
Dobre danie.
Malinka 25.01.2015 14:23
Mięsko w takim wydaniu i z takim dodatkiem to propozycja dla mnie :)
Adamorek 25.01.2015 13:46
niezły sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak