Mięsne kulki w sosie pieczarkowym

Mięsne kulki w sosie pieczarkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    300 g
  • ząbki czosnku

    3
  • jajko

  • bułka tarta

  • pieczarki

    500 g
  • por (biała część)

  • bulion drobiowy

    1 l (do gotowania pulpecików)
  • masło

    1 łyżka
  • bulion warzywny

    500 ml (do sosu)
  • jogurt grecki

    3 łyżki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso płuczemy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (drobne oczka).
Do mięsa wbijamy jajko ,dodajemy czosnek ,doprawiamy posmaku solą i pieprzem.
Do zagęszczenia mięsnej masy dodajemy bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy dodając po trochu przegotowaną wodę.
Formujemy kulki (średnica 2-3 cm).
Zagotowujemy bulion i wrzucamy kulki z mięsa. Gotujemy 2 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
Następnie je wyławiamy.
Pieczarki kroimy w plasterki.
Pora kroimy w piórka.
Pieczarki i pora podsmażamy na odrobinie masła ,zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu 20 min. Zabielamy jogurtem greckim. Następnie dodajemy pulpeciki ,gotujemy 10 min ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z kaszą ( u nas owsianą) i ogórkiem konserwowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ania67

25.01.2015 16:52
Trafa idealnie w mój gust

halina17

25.01.2015 16:38
Dobre danie.

Malinka

25.01.2015 14:23
Mięsko w takim wydaniu i z takim dodatkiem to propozycja dla mnie :)

Adamorek

25.01.2015 13:46
niezły sosik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat