Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Przygotowałam gołąbki w liściach czerwonej kapusty. Farsz przygotowałam z szynki wieprzowej. Gołąbki były pyszne.

Składniki:

Kapusta:

kapusta czerwona 1 szt.

Farsz:

szynka wieprzowa 1 kg
cebule 2 szt.
ząbki czosnku 8 szt.
bułka czerstwa 1 szt.
jajko 1 szt.
oregano 1 duża łyż.
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 4 szczypty

Dodatki:

olej rzepakowy 3 duże łyż.
margaryna 10 dag
cebula duża 1 szt.
ząbki czosnku 4 szt.
wino czerwone wytrawne 200 ml
mąka pszenna 2 łyżki
sól 4 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 4 szczypty
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 8 szt.

Porada

Gołąbki przed smażeniem ciasno zwinąć i obwiązać bawełnianą nicią.

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście

Przygotowanie farszu:

1
Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić szynkę na kawałki i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
Krok 1 - Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście foto
2
3 cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
Krok 2 - Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście foto
3
Cały czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
Krok 3 - Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście foto
4
Bułkę zalać wodą, namoczyć ją i odcisnąć. Do miski włożyć mięso, dodać 2/3 cebuli i czosnku, odciśniętą bułkę, i jajko. Całość doprawić solą, pieprzem, oregano i wymieszać.
Krok 4 - Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście foto

Przygotowanie gołąbków:

1

Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę z trzema łyżkami oleju. Włożyć do wody kapustę i oddzielać pojedyncze liście. Z podgotowanych liści odciąć grube nerwy. Na liściach rozłożyć farsz.

Krok 1 - Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście foto
2
Gołąbki zwinąć i obwiązać bawełnianą nicią.
Krok 2 - Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście foto
3
Na głębokiej patelni roztopić margarynę. Do patelni włożyć gołąbki i obsmażyć z obu stron. Do gołąbków dodać resztę cebuli i czosnku.
Krok 3 - Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście foto
4
Do gołąbków dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wlać wino, podlać wodą i dusić aż gołąbki będą miękkie.
Krok 4 - Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście foto
5

Gotowe gołąbki wyjąć na półmisek. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować. Gołąbki podawać z sosem i ziemniakami.
Smacznego!

Krok 5 - Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 24.08.2019 12:49
Znakomitość.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak