Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przygotowałam gołąbki w liściach czerwonej kapusty. Farsz przygotowałam z szynki wieprzowej. Gołąbki były pyszne.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kapusta:

  • kapusta czerwona

    1 szt.

Farsz:

  • szynka wieprzowa

    1 kg
  • cebule

    2 szt.
  • ząbki czosnku

    8 szt.
  • bułka czerstwa

    1 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • oregano

    1 duża łyż.
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    4 szczypty

Dodatki:

  • olej rzepakowy

    3 duże łyż.
  • margaryna

    10 dag
  • cebula duża

    1 szt.
  • ząbki czosnku

    4 szt.
  • wino czerwone wytrawne

    200 ml
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • sól

    4 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    4 szczypty
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 szt.
  • Ziele angielskie całe Prymat

    8 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie farszu:

Krok 1 - Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście foto
Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić szynkę na kawałki i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami.
Krok 2 - Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście foto
3 cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
Krok 3 - Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście foto
Cały czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
Krok 4 - Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście foto
Bułkę zalać wodą, namoczyć ją i odcisnąć. Do miski włożyć mięso, dodać 2/3 cebuli i czosnku, odciśniętą bułkę, i jajko. Całość doprawić solą, pieprzem, oregano i wymieszać.

Przygotowanie gołąbków:

Krok 1 - Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście foto

Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę z trzema łyżkami oleju. Włożyć do wody kapustę i oddzielać pojedyncze liście. Z podgotowanych liści odciąć grube nerwy. Na liściach rozłożyć farsz.

Krok 2 - Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście foto
Gołąbki zwinąć i obwiązać bawełnianą nicią.
Krok 3 - Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście foto
Na głębokiej patelni roztopić margarynę. Do patelni włożyć gołąbki i obsmażyć z obu stron. Do gołąbków dodać resztę cebuli i czosnku.
Krok 4 - Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście foto
Do gołąbków dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wlać wino, podlać wodą i dusić aż gołąbki będą miękkie.
Krok 5 - Mięsne gołąbki Eli w czerwonej kapuście foto

Gotowe gołąbki wyjąć na półmisek. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować. Gołąbki podawać z sosem i ziemniakami.
Smacznego!

eli_555
Gołąbki przed smażeniem ciasno zwinąć i obwiązać bawełnianą nicią.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 24.08.2019 12:49
Znakomitość.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat