Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsne babeczki ze śliwką i pistacjami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone z łopatki 500 gram
Cebulka smażona Prymat 4 łyżki
papryka biała 1/2 sztuki
czosnek 2 ząbki
mąka razowa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
śliwki po 1/2sztuki na 1 babeczkę
pistacje 4 sztuki na babeczkę

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne babeczki ze śliwką i pistacjami

Mięso przełożyć do miski. Dodać prażoną cebulkę. Czosnek obrać i zetrzeć na małych oczkach lub przecisnąć przez praskę. Paprykę umyć, osuszyć i pozbawić nasion. Następnie także zetrzeć na małych oczkach. Doprawić solą,świeżo mielonym pieprzem oraz czubrycą. Wymieszać. Dodać mąkę i ponownie wymieszać.

Śliwki umyć,osuszyć i odpestkować. Każdą połówkę przekroić jeszcze na pół. Pistacje obrać ze skorupki. Do silikonowej foremki na muffinki wyłożyć czubatą łyżkę masy mięsnej i lekko nią wylepić foremkę. Wcisnąć w mięso po 2 ćwiartki śliwki i 3-4 pistacje. Na górę położyć kolejną łyżkę mięsa i dobrze zlepić obie warstwy aby nie rozpadły się podczas pieczenia.Odłożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 200 st i wstawić mięsne babeczki. Piec około 20 -25 minut. Przed podaniem wyjąć z foremek. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 06.03.2014 08:25
muszą być smaczne
treonina 05.03.2014 22:14
pyszne danie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak