Przepis dnia, odc. 40. Pieczony boczek wieprzowy w ciemnym piwie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • boczek

    1 kg (chudy, wieprzowy)

Marynata

  • Przyprawa do pieczeni

    1 opakowanie
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • musztarda rosyjska

    2 łyżki
  • cebula suszona

    2 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki (plastry)
  • miód lipowy

    1 łyżka
  • chrzan tarty

    1 słoik
  • piwo

    1 butelka (ciemne)

Śliwki

  • śliwki

    800 g (świeże lub mrożone)
  • cukier trzcinowy

    3 łyżki
  • masło

    3 łyżki
  • śliwowica

    100 ml
  • przyprawa do grzanego wina i piwa

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 40. Pieczony boczek wieprzowy w ciemnym piwie foto
Umyty i osuszony boczek natrzeć wszystkimi połączonymi składnikami marynaty, przełożyć na blachę do pieczenia i podlać piwem.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 40. Pieczony boczek wieprzowy w ciemnym piwie foto
Tak przygotowane mięso piec 1,5-2 godziny w temperaturze 160°C.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 40. Pieczony boczek wieprzowy w ciemnym piwie foto
Na patelni rozpuścić cukier, tworząc karmel, dodać masło i przekrojone na pół śliwki, całość podsmażyć, a następnie wlać śliwowicę i doprawić do smaku przyprawą do grzanego wina i piwa.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 40. Pieczony boczek wieprzowy w ciemnym piwie foto
Boczek wyjąć z piekarnika, przełożyć na deskę, odstawić na 10 minut i pokroić w plastry.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 40. Pieczony boczek wieprzowy w ciemnym piwie foto
Tak przygotowany boczek ułożyć na skarmelizowanych śliwkach.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 40. Pieczony boczek wieprzowy w ciemnym piwie foto
Pieczony boczek można podawać z tartym chrzanem, przybrany zieleniną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat