Mielone zapiekane z tymiankiem

Mielone zapiekane z tymiankiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    120 g
  • śmietana 30%

    50 ml
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    ½ łyżeczki
  • białko

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • karkówka

    400 bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Mielone zapiekane z tymiankiem

Kroki postępowania

Krok 1 - Mielone zapiekane z tymiankiem foto
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do szklanego naczynia. Posypać papryką słodką mieloną, pieprzem ziołowym i oprószyć solą czosnkową. Wymieszać. Wstawić na 12 godzin do lodówki.
Krok 2 - Mielone zapiekane z tymiankiem foto
Przyprawione mięso wyjąć z lodówki. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy dodać bułkę tartą, śmietanę, sos sojowy i posiekaną natkę pietruszki. Wyrobić masę mięsną.
Krok 3 - Mielone zapiekane z tymiankiem foto
Na samym końcu masę mięsną połączyć z pokrojonymi na plastry (wcześniej obgotowanymi) pieczarkami i pianą ubitą z białka.
Krok 4 - Mielone zapiekane z tymiankiem foto
Formować owalne kotleciki i układać jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania. Pomiędzy kotleciki powkładać gałązki świeżego tymianku. Całość skropić olejem rzepakowym.
Krok 5 - Mielone zapiekane z tymiankiem foto
Zapiekać 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Podawać z podsmażonymi pieczarkami i odrobiną ulubionej 'zieleniny'.

Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Pomocnik 01.04.2013 12:12
pięknie wygląda
mela25 01.04.2013 09:36
pyszne miesko
Agnieszka-87-25 01.04.2013 09:35
wyglądają bardzo smacznie :)
Agnieszka_B 01.04.2013 01:25
Polecam - szczególnie, że nie trzeba stać nad patelnią, smażyć i przekręcać. Wystarczy takie kotleciki uformować i wstawić do piekarnika. Mniej pracy, a moim zdaniem lepszy efekt końcowy.
Adamorek 01.04.2013 01:12
uwielbiam tymianek do mięs
beniaminek 31.03.2013 22:38
fajne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat