Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso mielone
600 gram -
mozzarella
150 gram -
oliwa
3 łyżki -
jajko
-
Bułka tarta klasyczna Prymat
-
cebula
2 -
sól i pieprz
-
musztarda
1 łyżeczka -
sos grzybowy
1 opakowanie -
pieczarki
350 gram -
masło
1 łyżka -
wino białe wytrawne
120 ml -
oregano
-
parmezan starty
50 gram -
ryż arborio
250 gram -
wrzątek
500 ml
Przepis i sposób przygotowania Mielone z mozzarellą i risotto pieczarkowym
Cebulę pokrój w kosteczkę, Połowę cebuli odstaw na bok. Pozostałą podsmaż na 2 łyżkach oliwy. Dodaj ryż i smaż jeszcze przez chwilę. Ryż podlej winem. Smaż do momentu aż odparuje. Do ryżu dodaj połowę wody,kiedy ta odparuje dodaj drugą połowę. Gotuj przez ok. 20-25 minut. Następnie dodaj sos grzybowy. Do ryżu dodaj oregano wraz z pieczarkami,masłem i parmezanem. Wymieszaj.
Do miski dodaj mięso,cebulę,jajko,sól,pieprz,musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrób mięso na kotlety.
Mozzarellę pokrój w paseczki.
Z mięsa formuj kotlety,w środek każdego włóż kawałek sera. Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż z każdej strony na złoty kolor.
Kotlety podawaj z risotto
Komentarze (0)