Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone z mozzarella i czerowna cebulą

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowo-wołowe 500 g
jajko 1 szt
tłuszcz do formy
cebula biała 1 szt
gałka muszkatołowa do smaku
pieprz do smaku
sól do smaku
kulka sera mozarella 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
mleko 150 ml
bułka czerstwa 1 szt
cebula czerwona 1 szt
smalec (do smażenia)

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone z mozzarella i czerowna cebulą

Do miski włożyć czerstwa bułkę podlać ją wodą lub mlekiem według gustu tak, żeby bułka całkowicie nasiąka.

Do następnej miski dajemy mięso i pokrojoną w kostkę cebulę białą następnie dodać odciśniętą kajzerkę, jajko i 3 łyżki bułki tartej. Mięso wyrobić ręką. Doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie uformować kotleciki ( 7-8 wyjdzie) i obtoczyć je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać porcję smalcu i usmażyć wszystkie kotlety. Po usmażeniu przekrajmy każdego kotleta na pół. Na spodach kotleta układamy po jednym krążku czerwonej cebuli i plasterku mozzarelli i przykrywamy wierzchem kotletów. Zapiekamy to w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym do momentu rozpuszczenia sera.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 19.02.2014 15:31
ciekawy sposób podanie, ja zawsze daję kostkę sera do środka, zrobię wg Twojego sposobu:)
IwonaDD 23.01.2014 20:37
pychota!!!
Konczi 15.01.2014 18:29
takie jak lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak