Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone z kuskusem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 0,60 kg
marchew 1 szt
cebula 1 szt
bulion warzywny 230 ml
jajko 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
kasza 0,75 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone z kuskusem

Kroki postępowania

1
Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 min /do wystudzenia/. Marchew i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mięso mielone /najlepiej wieprzowo-wołowe/ przekładamy do miseczki, dodajemy starte warzywa i rozdrobnioną widelcem kaszę kuskus.
Krok 1 - Mielone z kuskusem foto
2
Następnie wbijamy jajko, doprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie wyrabiamy. Ja odstawiam przygotowaną masę na ok. 30 min., żeby składniki dobrze się połączyły.
Krok 2 - Mielone z kuskusem foto
3
Z powstałej masy mięsnej formujemy pulpety i smażymy je na złoty kolor na rozgrzanym na patelni tłuszczu /- wybrałam mieszankę: masło i olej/.
Krok 3 - Mielone z kuskusem foto
4
Pulpety najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu /odgrzewane nie są już takie smaczne/.
Krok 4 - Mielone z kuskusem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 05.11.2014 10:24
Nie robiłam takich
mysza75 16.01.2014 11:24
fajne mielone z kuskusem, uwielbiam kuskus
Katarzyna59 10.01.2014 10:02
bardzo smaczne
probofka 10.01.2014 09:28
o jeszcze nie robiłam muszę wypróbować
matesko 10.01.2014 09:27
ciekawa wersja kotletów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak