Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone z cukinią i porem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
por młody 1 szt
cukinie małe 2 szt ( żółta i zielona)
masło 1 łyżka
jajko 1 szt
bułka czerstwa 1/2 szt
czosnek 1 ząbek
mleko 100 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
płatki kukurydziane
olej do smażenia

Porada

Kotleciki mielone z warzywami to alternatywa dla tradycyjnego mielonego. Dodatek warzyw sprawia że kotlety są soczyste i kolorowe.

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone z cukinią i porem

Kroki postępowania

1
Cukinie zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z odrobiną soli, gdy puści sok, odcisnąć.
Krok 1 - Mielone z cukinią i porem foto
2
Por drobno pokroić, podsmażyć na maśle, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
Krok 2 - Mielone z cukinią i porem foto
3
Do mielonego mięsa dodać odciśniętą cukinię, bułkę, por, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 3 - Mielone z cukinią i porem foto
4
Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. ( w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki bułki tartej).
Krok 4 - Mielone z cukinią i porem foto
5
Formować kotleciki, obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
Krok 5 - Mielone z cukinią i porem foto
6
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Krok 6 - Mielone z cukinią i porem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 29.12.2016 19:59
fajny pomysł na mielone w nowej odsłonie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak