Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone z boczku i szynki z majerankiem i szczypiorkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 0,6 kg (bez kości)
boczek surowy 0,4 kg (bez skóry i kości)
szczypiorek 1 pęczek
cebula biała 1 duża
Przyprawa do mięs Prymat 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
sól 1 płaska łyżeczka
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżka
majeranek 2 łyżki
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat ok 9 łyżek
olej do smażenia
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Bardzo smaczne i soczyste za sprawą dodatku boczku kotlety mielone, idealne na szybki i sycący obiad. Pachną majerankiem, a świeży szczypiorek nadaje im ciekawego smaku. Polecam.

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone z boczku i szynki z majerankiem i szczypiorkiem

1. Mięso mielimy do miski. Cebulę ścieramy na małych oczkach i dodajemy do mięsa. Dodajemy drobno posiekany szczypior, wbijamy jaja, wsypujemy 3 łyżki tartej bułki oraz przyprawy. Zagniatamy ręcznie na jednolitą masę.

2. Z masy formujemy duże kotlety, lekko spłaszczamy w dłoni i obtaczamy w bułce tartej.

3. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy na średnim ogniu po około 6-7 minut z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 24.04.2017 13:11
Smakowite kotlety:)
w mojej kuchni 24.04.2017 12:54
dobre mielone podano
dodi 24.04.2017 11:23
pyszne jedzonko
bertpvd 24.04.2017 11:18
Smaczne mielone
Bożena Matuszczyk 24.04.2017 10:31
Smakowite danie;)
mirosława4 24.04.2017 09:40
pożywne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak