Mielone z boczku i szynki z majerankiem i szczypiorkiem

Mielone z boczku i szynki z majerankiem i szczypiorkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    0,6 kg (bez kości)
  • boczek surowy

    0,4 kg (bez skóry i kości)
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • cebula biała

    1 duża
  • przyprawa do mięs

    1 łyżka
  • czosnek granulowany

    1 łyżka
  • sól

    1 płaska łyżeczka
  • musztarda sarepska

    1 łyżka
  • majeranek

    2 łyżki
  • jajka

    2 sztuki
  • bułka tarta

    ok 9 łyżek
  • olej do smażenia

  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mięso mielimy do miski. Cebulę ścieramy na małych oczkach i dodajemy do mięsa. Dodajemy drobno posiekany szczypior, wbijamy jaja, wsypujemy 3 łyżki tartej bułki oraz przyprawy. Zagniatamy ręcznie na jednolitą masę.

2. Z masy formujemy duże kotlety, lekko spłaszczamy w dłoni i obtaczamy w bułce tartej.

3. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy na średnim ogniu po około 6-7 minut z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!
Justi2401
Bardzo smaczne i soczyste za sprawą dodatku boczku kotlety mielone, idealne na szybki i sycący obiad. Pachną majerankiem, a świeży szczypiorek nadaje im ciekawego smaku. Polecam.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Lis

24.04.2017 13:11
Smakowite kotlety:)

w mojej kuchni

24.04.2017 12:54
dobre mielone podano

dodi

24.04.2017 11:23
pyszne jedzonko

bertpvd

24.04.2017 11:18
Smaczne mielone

Bożena Matuszczyk

24.04.2017 10:31
Smakowite danie;)

mirosława4

24.04.2017 09:40
pożywne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat