Przepis i sposób przygotowania na: Mielone trzy w jednym
sos
Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać koncentrat, podlać odrobiną wody. Mąkę wymieszać ze śmietaną i mieloną papryką, połączyć z sosem, zagotować. Doprawić do smaku solą czosnkową, pieprzem i cukrem, przecedzić przez sito.
Sos przelać do silikonowych foremek do lodu, włożyć do zamrażarki, zamrozić.
(W foremkach można zamrozić dowolny sos pozostały z innego obiadu)
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę.
Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, połączyć z ziemniakami, doprawić do smaku odrobiną białego pieprzu, wymieszać, ostudzić.
(W trakcie schładzania ziemniaków przygotować mięso)
Masę ziemniaczaną podzielić na porcje, rozpłaszczyć placuszki, ułożyć zamrożony sos, dokładnie zalepić.
Dodać, jajko, przyprawę do mięsa, sól czosnkową, 2 łyżki bułki tartej, pieprz, dokładnie wymieszać.
Podzielić na porcje, rozpłaszczyć na placuszki, ułożyć kulką ziemniaków z sosem, dokładnie zlepić i uformować kulkę.
Kulki mięsne obtaczać w mące, zanurzać w roztrzepanym jajku.
Smażyć w głębokim oleju jak pączki.
Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Podawać z buraczkami lub dowolną surówką.