Mielone trzy w jednym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Mięso mielone połączone z ziemniakami i sosem to alternatywa dla popularnego mielonego. Ładnie wygląda i pysznie smakuje.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos

  • cebulka

    0.5 sztuki
  • masło klarowane

    1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżeczka
  • śmietanka

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    0.4 łyżeczki
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • cukier

    1 szczypta

Warstwa ziemniaczana

  • ziemniaki

    40 dag
  • cebulka

    1 sztuka
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • sól

    0.5 łyżki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    2 szczypty

Mięso

  • mięso z łopatki wieprzowej mielone

    0.5 kg
  • jajko

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • oliwa

    1 łyżka
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

    1 łyżka
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki

Dodatkowo

  • jajko

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • sezam

    2 łyżki
  • czarny sezam

    2 łyżki
  • olej

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

sos

Krok 1 - Mielone trzy w jednym foto

Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać koncentrat, podlać odrobiną wody. Mąkę wymieszać ze śmietaną i mieloną papryką, połączyć z sosem, zagotować. Doprawić do smaku solą czosnkową, pieprzem i cukrem, przecedzić przez sito.
Sos przelać do silikonowych foremek do lodu, włożyć do zamrażarki, zamrozić.
(W foremkach można zamrozić dowolny sos pozostały z innego obiadu)

Krok 2 - Mielone trzy w jednym foto

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę.

Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, połączyć z ziemniakami, doprawić do smaku odrobiną białego pieprzu, wymieszać, ostudzić.
(W trakcie schładzania ziemniaków przygotować mięso)

Masę ziemniaczaną podzielić na porcje, rozpłaszczyć placuszki, ułożyć zamrożony sos, dokładnie zalepić.

Krok 3 - Mielone trzy w jednym foto
Posiekaną cebulę zeszklić na łyżce oliwy, ostudzić, połączyć z mielonym mięsem.

Dodać, jajko, przyprawę do mięsa, sól czosnkową, 2 łyżki bułki tartej, pieprz, dokładnie wymieszać.

Podzielić na porcje, rozpłaszczyć na placuszki, ułożyć kulką ziemniaków z sosem, dokładnie zlepić i uformować kulkę.
Krok 4 - Mielone trzy w jednym foto

Kulki mięsne obtaczać w mące, zanurzać w roztrzepanym jajku.

Krok 5 - Mielone trzy w jednym foto
Następnie dwa razy panierować w jajku i w bułce tartej wymieszanej z sezamem.

Smażyć w głębokim oleju jak pączki.

Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.

Podawać z buraczkami lub dowolną surówką.
RenataZ-et
Kotleciki mielone można przygotować z dowolnego mięsa mielonego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat