Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone trzy w jednym

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Mięso mielone połączone z ziemniakami i sosem to alternatywa dla popularnego mielonego. Ładnie wygląda i pysznie smakuje.

Składniki:

Sos

cebulka 0.5 sztuki
masło klarowane 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżeczka
śmietanka 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 0.4 łyżeczki
Sól czosnkowa jodowana Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
cukier 1 szczypta

Warstwa ziemniaczana

ziemniaki 40 dag
cebulka 1 sztuka
masło klarowane 1 łyżka
sól 0.5 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat 2 szczypty

Mięso

mięso z łopatki wieprzowej mielone 0.5 kg
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
oliwa 1 łyżka
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżka
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Dodatkowo

jajko 2 sztuki
mąka pszenna 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
sezam 2 łyżki
czarny sezam 2 łyżki
olej 1 litr

Porada

Kotleciki mielone można przygotować z dowolnego mięsa mielonego.

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone trzy w jednym

sos

1

Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać koncentrat, podlać odrobiną wody. Mąkę wymieszać ze śmietaną i mieloną papryką, połączyć z sosem, zagotować. Doprawić do smaku solą czosnkową, pieprzem i cukrem, przecedzić przez sito.
Sos przelać do silikonowych foremek do lodu, włożyć do zamrażarki, zamrozić.
(W foremkach można zamrozić dowolny sos pozostały z innego obiadu)

Krok 1 - Mielone trzy w jednym foto
2

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę.

Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, połączyć z ziemniakami, doprawić do smaku odrobiną białego pieprzu, wymieszać, ostudzić.
(W trakcie schładzania ziemniaków przygotować mięso)

Masę ziemniaczaną podzielić na porcje, rozpłaszczyć placuszki, ułożyć zamrożony sos, dokładnie zalepić.

Krok 2 - Mielone trzy w jednym foto
3
Posiekaną cebulę zeszklić na łyżce oliwy, ostudzić, połączyć z mielonym mięsem.

Dodać, jajko, przyprawę do mięsa, sól czosnkową, 2 łyżki bułki tartej, pieprz, dokładnie wymieszać.

Podzielić na porcje, rozpłaszczyć na placuszki, ułożyć kulką ziemniaków z sosem, dokładnie zlepić i uformować kulkę.
Krok 3 - Mielone trzy w jednym foto
4

Kulki mięsne obtaczać w mące, zanurzać w roztrzepanym jajku.

Krok 4 - Mielone trzy w jednym foto
5
Następnie dwa razy panierować w jajku i w bułce tartej wymieszanej z sezamem.

Smażyć w głębokim oleju jak pączki.

Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.

Podawać z buraczkami lub dowolną surówką.
Krok 5 - Mielone trzy w jednym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak