Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 5: Kartoflak

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 2 szt.
cebula 1 szt.
boczek wędzony 250 g
szczypiorek 1 pęczek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
majeranek
Bułka tarta klasyczna Prymat
mąka pszenna 4 łyżki
oregano
śmietana kwaśna

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 5: Kartoflak

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ścieramy (na tradycyjnej lub elektrycznej tarce). Odciskamy płyn, ale go nie wylewamy. Z płynu wytrąci się krochmal który wykorzystamy w trakcie gotowania.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 5: Kartoflak foto
2
Następnie kroimy szczypiorek, boczek i cebulę. Na suchej patelni podsmażamy boczek. Gdy wytopi się tłuszcz dorzucamy cebulę. Przyprawiamy pieprzem czarnym mielonym, majerankiem i oregano.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 5: Kartoflak foto
3
Odstawiamy do ostygnięcia i szykujemy masę ziemniaczaną. Do startych ziemniaków dodajemy dwa jajka, mąkę i ostanego z ziemniaków krochmalu. Przyprawiamy solą morską i mieszamy z boczkiem z cebulą. Dodajemy szczypiorek. Jeżeli zajdzie potrzeba możemy dodać więcej przypraw.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 5: Kartoflak foto
4
Gotową masę wkładamy do wysmarowanej tłuszczem (z boczku) i wysypanej bułka tartą formy. Tak przygotowanego kartoflaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 40 minut.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 5: Kartoflak foto
5
Podajemy z kwaśna śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 5: Kartoflak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 07.03.2015 17:08
U nas się tego nie robi ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak