Przepis dnia IV, odc. 5: Kartoflak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • jajko

    2 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • boczek wędzony

    250 g
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • majeranek

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • oregano

  • śmietana kwaśna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 5: Kartoflak foto
Ziemniaki ścieramy (na tradycyjnej lub elektrycznej tarce). Odciskamy płyn, ale go nie wylewamy. Z płynu wytrąci się krochmal który wykorzystamy w trakcie gotowania.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 5: Kartoflak foto
Następnie kroimy szczypiorek, boczek i cebulę. Na suchej patelni podsmażamy boczek. Gdy wytopi się tłuszcz dorzucamy cebulę. Przyprawiamy pieprzem czarnym mielonym, majerankiem i oregano.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 5: Kartoflak foto
Odstawiamy do ostygnięcia i szykujemy masę ziemniaczaną. Do startych ziemniaków dodajemy dwa jajka, mąkę i ostanego z ziemniaków krochmalu. Przyprawiamy solą morską i mieszamy z boczkiem z cebulą. Dodajemy szczypiorek. Jeżeli zajdzie potrzeba możemy dodać więcej przypraw.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 5: Kartoflak foto
Gotową masę wkładamy do wysmarowanej tłuszczem (z boczku) i wysypanej bułka tartą formy. Tak przygotowanego kartoflaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 40 minut.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 5: Kartoflak foto
Podajemy z kwaśna śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 07.03.2015 17:08
U nas się tego nie robi ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat