Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone nadziewane szpinakiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak świeży 150 g
masło 1 łyżka
feta 1/3 kostki
Czosnek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
mięso mielone 0,5 kg
jajko 1 sztuka
kasza manna 1 łyżki
oregano 1 łyżeczka
Cebulka smażona Prymat 1 łyzeczka
pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
olej do smażenia
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 0,5 lyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone nadziewane szpinakiem

Kroki postępowania

1
Szpinak umyć, ususzyć, posiekać i udusić na łyżce masła. Dodać czosnek granulowany, wymieszać z rozgniecioną widelcem fetą, doprawić pieprzem. Ostudzić.
Krok 1 - Mielone nadziewane szpinakiem foto
2
Do miski wrzucić mięso, dodać jajko, kaszę oraz przyprawy, wyrobić jednolita masę.
Krok 2 - Mielone nadziewane szpinakiem foto
3
Na talerzu wysypać bułkę tartą do panierowania. Brać łyżkę masy mięsnej, rozpłaszczyć na dłoni, położyć łyżeczkę farszu szpinakowego, zlepić dokładnie, obtoczyć w bułce tartej.
Krok 3 - Mielone nadziewane szpinakiem foto
4
Kłaść na rozgrzany olej, po chwili zmniejszyć płomień. Smażyć ciut dłużej niż zwykłe mielone.
Krok 4 - Mielone nadziewane szpinakiem foto
5
Podajemy na liściach sałaty (u mnie roszponka) z dodatkiem ziemniaczków i jarzynki
Krok 5 - Mielone nadziewane szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 25.10.2013 21:54
Takie mielone to dla mnie nowość, ale wyglądają bardzo apetycznie!
Beatris 15.10.2013 12:15
Z pewnością smakowałyby mi takie kotleciki.
IwonaKa 11.10.2013 00:07
takiej wersji mielonego jeszcze nie jadłam,uwielbiam szpinak więc na pewno by mi smakowało
RenataZ-et 26.09.2013 23:36
bardzo smaczne połączenie
Stenka 13.09.2013 07:38
warto zrobić takie urozmaicone mielone
Alex_M 04.09.2013 10:09
polecam! kotleciki były przepyszne :)
Mniam 04.09.2013 08:24
Fajne nadzienie. Muszę takie też zrobić.
gosia561 03.09.2013 18:33
uwielbiam szpinakowe farsze
Kuchenka 03.09.2013 18:18
fajne kotlety
Cranberry 03.09.2013 17:54
szpinak i feta - zawsze dobre połączenie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak