Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone kuleczki z morelami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 300 g
morele suszone 100 g
cebula 1 szt
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyzek
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone kuleczki z morelami

Kroki postępowania

1
Mięso mielone przekładamy do miseczki. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oliwy, aż się przyrumieni. Do mięsa dodajemy zrumienioną cebule, surowe jajko oraz dosypujemy bułki tartej, tyle aby masa zgęstniała i łatwo można było z niej formować kotleciki. Mase mięsna doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 1 - Mielone kuleczki z morelami foto
2
Suszone morele przekładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Moczymy ok 5 minut i odcedzamy.
Krok 2 - Mielone kuleczki z morelami foto
3
Z masy mięsnej formujemy na ręce małe placuszki, na środek nakładamy 2-3 morele i zamykamy je w środku formując małe kulki.
Krok 3 - Mielone kuleczki z morelami foto
4
Smazymy na rozgrzanej oliwie, co chwile obracając aby dopiekły sie z każdej strony.
Krok 4 - Mielone kuleczki z morelami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak