Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Kotlety
-
łopatka wieprzowa
70 dag -
pieczarki
15 sztuk -
cebula
2 sztuki -
jajko
1 sztuka -
majeranek
1 łyżka -
papryka mielona
1 szczypta -
sól
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta -
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 szklanka -
olej
2 szklanki
Sposób przygotowania
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wrzucamy na patelnie i dusimy do odparowania płynu. Oprószamy solą i pieprzem. Doprawiamy majerankiem i dodajemy tartą bułkę i drobno pokrojona cebule (ok 1/2). Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Resztę cebuli drobno i dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wilgotnymi dłońmi formujemy placuszki z masy mięsnej, nakładamy pieczarkowy farsz i zwijamy krokieciki. Bułkę tartą mieszany z dodatkiem papryki i obtaczamy przygotowane krokiety. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się