Mielone krokieciki z pieczarkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Często przygotowuje takie krokieciki czy też kotleciki jak kto woli bo moja rodzinka bardzo je lubi.Są smaczne a pieczarki troszkę urozmaicają mielonego.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kotlety

  • łopatka wieprzowa

    70 dag
  • pieczarki

    15 sztuk
  • cebula

    2 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • majeranek

    1 łyżka
  • papryka mielona

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • olej

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wrzucamy na patelnie i dusimy do odparowania płynu. Oprószamy solą i pieprzem. Doprawiamy majerankiem i dodajemy tartą bułkę i drobno pokrojona cebule (ok 1/2). Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Resztę cebuli drobno i dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wilgotnymi dłońmi formujemy placuszki z masy mięsnej, nakładamy pieczarkowy farsz i zwijamy krokieciki. Bułkę tartą mieszany z dodatkiem papryki i obtaczamy przygotowane krokiety. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat